Het räksoppa

Jag hade räkfond i frysen som jag gjorde en räksoppa av härom dagen.
 
Räkfond brukar jag passa på att göra när jag har ätit räkor.
 
Jag brukar steka räkskalet i smör i en kastrull och tillsätta tomatpuré, vitlök, gul lök, morot, champinjone, hel svartpeppar, hel vitpeppar och ibland rotselleri om jag har det hemma.
Fräs runt en stund, på hög värme. Det ska gärna vätska ur en del. Slå sedan på vatten så skalen täcks och låt koka i ca 15 min.
Sila bort skalet och koka ner kvarvarande fond till ungefär hälften. Går utmärkt att frysa i t ex petflaskor.
 
Jag kokade ihop fonden med grädde, cayennepeppar, salt, svartpeppar, vitlök och lite creme fraiche, tills den tjocknade.
Lägg skalade räkor (handskalade är godast, men jag hade tråkiga färdigskalade pytteräkor hemma så de fick duga) i botten av en djuptallrik, slå över soppan och toppa med strimlad purjolök och svartpeppar.
 
//Madde
 
 

Kommentera här: