Lågtempad oxfilé & ryggbiff

 
Nu var det verkligen länge sedan jag gjorde ett inlägg, men jag har inte ätit så många roliga saker. Har blivit mycket stekta grönsaker med bacon och ägg, omeletter och trista grytor.
 
Men min käre sambo slog på stort och gjorde häromdagen lågtempad oxfilé och även lågtempad ryggbiff en annan dag. Det blir ju så sjukt gott och mört. Helt värt tiden.
 
Så här gjorde han:
 
Ställ ugnen på 95 grader.
Putsa köttet fritt från hinnor. Låt eventuellt fett vara kvar, det smälter in i köttet.
Salta och peppra hela biten ganska rejält. Stek i stekpanna med smör, runt om tills köttet fått en fin färg.
Lägg över i ugnsfast form, ställ in i mitten av ugnen i ca 1,5 timmar. Ös vätskan som blir över köttet då och då. Köttet ska bli 58 grader i kärnan, Mattias använde termometer.
Ta ut köttet och låt vila i minst 1 timme. 
Höj ugnen till 200 grader och ställ in köttet igen i 6 minuter. Vänd efter halva tiden, 3 minuter.
Skär upp direkt i den tjocklek du vill ha. 
Vi åt med vitlökssmör och sallad till.
 
Helt fantastiskt gott!
 
// Madde

Kommentera här: